de març 03, 2024

Centenari del naixement de Francesca Cabrisses Vilàs.

Comencem a fer-nos ressò de les efemèrides d’aquest any 2024 amb el centenari del naixement de Francesca Cabrisses Vilàs.
La Francesca fou una mestre que va començar de ben jove, als dotze anys, durant a Guerra Civil. Nascuda a Barcelona es traslladà a Vilanova l’any 1945 en casar-se amb el vilanoví Josep M. Ràfols Vidal. Al 1968, motivada per la seva vocació educativa i pel moviment de renovació pedagògica, fundà l’Escola Llebetx. L’escola va començar a funcionar a la seva casa familiar, i l’any 1975 es traslladà a la casa Pahissa. L’escola impulsà i portà a terme, gràcies a la cooperació dels pares, la construcció d’un edifici de nova planta en el sector de Sant Gervasi, on es traslladà definitivament el 1982. Posteriorment, la Francesca promogué la creació de l’Aula d’Extensió Universitària per a la Gent Gran de la comarca del Garraf. I al cap d’un temps va ser la presidenta de l’entitat que agrupa totes les aules d’aquestes característiques de Catalunya.
La Francesca Cabrisses també fou important per l’activisme a la ciutat, com ho demostra la seva participació a “la manifestació de les galledes”. El 1965, ella i cinc dones més van protagonitzar una protesta cívica, convocada clandestinament, per reclamar una solució al greu problema de manca d’aigua a la ciutat.  
Aquest aniversari és el motiu del segell personalitzat que em demanat a Correus i que ja està a disposició de tots els nostres socis i interessats.


Empezamos a hacernos eco de las efemérides de este año 2024 con el centenario del nacimiento de Francesca Cabrisses Vilàs.
Francesca fue una maestra que empezó muy joven, a los doce años, durante la Guerra Civil. Nacida en Barcelona se trasladó a Vilanova en 1945 al casarse con el vilanoví Josep M. Ràfols Vidal. En 1968, motivada por su vocación educativa y por el movimiento de renovación pedagógica, fundó la Escola Llebetx. La escuela empezó a funcionar en su casa familiar, y en 1975 se trasladó a la casa Pahissa. La escuela impulsó y llevó a cabo, gracias a la cooperación de los padres, la construcción de un edificio de nueva planta en el sector de Sant Gervasi, donde se trasladó definitivamente en 1982. Posteriormente, Francesca promovió la creación del Aula de Extensión Universitaria para las Personas Mayores de la comarca del Garraf. Y al cabo de un tiempo fue la presidenta de la entidad que agrupa todas las aulas de estas características de Catalunya.
Francesca Cabrisses también fue importante para el activismo en la ciudad, como lo demuestra su participación en “la manifestación de los cubos”. En 1965, ella y otras cinco mujeres protagonizaron una protesta cívica, convocada clandestinamente, para reclamar una solución al grave problema de falta de agua en la ciudad.
Este aniversario es el motivo del sello personalizado que hemos pedido a Correos y que ya está a disposición de todos nuestros socios e interesados.


We begin to reflect on the anniversaries of this year 2024 with the centenary of the birth of Francesca Cabrisses Vilàs.
Francesca was a teacher who started very young, at the age of twelve, during the Civil War. Born in Barcelona, she moved to Vilanova in 1945 when she married Josep M. Ràfols Vidal. In 1968, motivated by her educational vocation and the pedagogical renewal movement, she founded the Llebetx School. The school started operating in his family home, and in 1975, it moved to the Pahissa house. The school promoted and carried out, thanks to the cooperation of the parents, the construction of a new building in the Sant Gervasi sector, where it moved definitively in 1982. Later, Francesca promoted the creation of the Classroom of University Extension for the Elderly in the Garraf region. Moreover, after a while she was the president of the organization that brings together all the classrooms with these characteristics in Catalonia.
Francesca Cabrisses was also important for the activism in the city, as evidenced by her participation in "the demonstration of the buckets". In 1965, she and five other women led a civic protest, convened clandestinely, to demand a solution to the serious problem of lack of water in the city.
This anniversary is the motive for the personalized stamp that we requested from Correos and which is now available to all our members and interested parties.