d’abril 02, 2021

Efemèrides i nous segells personalitzats

Aquest any 2021 s’escauen diverses efemèrides relacionades amb personatges vilanovins. Des de la Penya Filatèlica volem continuar deixant referència de les mateixes mitjançant nous exemplars de segells del tipus personalitzat que hem demanat a Correus. En aquesta ocasió amb segells de: en Joan Collell Xirau, “Pere Tàpias”, en el 75 aniversari del seu naixement i en Ramon Ferrer Parera “Piular” en el 150 aniversari també del seu naixement. Son molt conegudes les seves biografies però pensem que aquí és bo anotar un petit esbós dels seus trets més destacats.

La personalitat i popularitat de Pere Tàpias es construí durant la seva trajectòria com a músic i cantant, amb la seva etapa de divulgador en el mitjans de comunicació i la seva petjada en el món de la gastronomia. També cal remarcar la seva vessant poètica, obra que ha vist la llum recentment publicada per l’editorial vilanovina “El cep i la nansa”. No es pot oblidar el Joan Collell compromès socialment exercint el càrrec del primer Defensor de la Ciutadania de Vilanova i la Geltrú. Se’l podia definir com amant de la conversa i dels plaers de la vida, i tal com es deia en la presentació del seu “Retrat”: “tothom qui el coneixia, sabia que era de Vilanova i la Geltrú, ell en feia gala i n’exercia, com a veí del barri de Mar, però també com a veí d’arreu”.

En Ramon Ferrer Parera era un comercial que havia tombat molt per la península tot i residir sempre a la nostra vila (tenia una targeta on es llegia: Ramon Ferrer Parera, vilanoví cent per cent). La seva labor és reconeguda en activitats locals de caràcter cultural i artístic.  El 1929 participà activament en l’organització de la III Exposició d’Art del Penedès. El 1930 va ser el director de la revista Prisma. I el 1935 fou nominat president de l’Associació de Premsa de Vilanova i la Geltrú. Era també un gran col·leccionista de segells, vitoles, rajoles antigues, i d’una forma especial de tot allò que fes referència a Vilanova. La seva tasca editorial començà el 1947, quant ja tenia complerts els 70 anys, amb la reedició de “Los Misterios de Villanueva”. El 1949 inicià la publicació de “Pairalia”, el 1956 publicà “Artesania Vilanovina”, el 1958 “Poetes versaires i rimadors vilanovins”, el 1959 edità “Preludios de mi lira” i per acabar, el 1960 publicà “El Carnaval de Vilanova”.

Els segells d’aquests dos personatges vilanovins ja estan disponibles per tots els nostres socis i tothom que n’estigui interessat.


Este año 2021 suceden diversas efemérides relacionadas con personajes locales. Des de la Penya Filatèlica queremos continuar dejando referencia de las mismas mediante nuevos ejemplares de sellos de tipo personalizado que hemos pedido a Correos. En esta ocasión con sellos de: Joan Collell Xirau “Pere Tàpias” en el 75 aniversario de su nacimiento, y de Ramón Ferrer Parera “Piular” en el 150 aniversario también de su nacimiento. Son muy conocidas sus biografías, pero pensamos que sería bueno hacer un pequeño borrador de sus elementos más destacados.

La personalidad y popularidad de Pere Tàpias se construyó durante su trayectoria como músico y cantante, con su etapa de divulgador en los medios de comunicación y de su impronta en el mundo de la gastronomía. También cabe destacar su vertiente poética, obra que ha visto la luz recientemente publicada por la editorial local de “El cep i la nansa”. No se puede olvidar el Joan Collel comprometido socialmente ejerciendo el cargo del primer Defensor de la Ciudadanía de Vilanova i la Geltrú. Se lo podía definir como amante de la conversación y de los placeres de la vida, y tal y como se decía en la presentación de su “Retrat”: “todos los que lo conocían sabían que era de Vilanova i la Geltrú, el hacía gala de ello y ejercía como vecino del barrio de mar y también como vecino de todos sitios”.

Ramón Ferrer Parera era un comercial que había dado muchas vueltas por la península a pesar de residir toda la vida en la Ciudad (tenía una tarjeta donde se leía: Ramon Ferrer Parera, “vilanoví” cien por cien). Su labor es reconocida en actividades locales de carácter cultural y artístico. El 1929 participó activamente en la organización de la III Exposición de Arte del Penedés. En 1930 fue el director de la revista Prisma. Y el 1935 fue nombrado presidente de la Asociación de Prensa de Vilanova i la Geltrú. Era también un gran coleccionista de sellos, vitolas, azulejos antiguos, y de manera especial de todo lo que hiciese referencia a la Ciudad. Su labor editorial empezó en 1947, cuando ya tenía cumplidos los 70 años, con la reedición de “Los Misterios de Villanueva”. En 1949 inició la publicación de “Pairalia”, en 1956 publicó “Artesania Vilanovina”, en 1958 “Poetas versadores y rimadores vilanovins”, en 1959 editó “Preludios de mi lira” y, para terminar, en 1960 publicó el “Carnaval de Vilanova”.

Los sellos de estos dos personajes locales ya están disponibles para todos nuestros socios y para todos aquellos que estén interesados.


This year 2021 there are various events related to local characters. From the Penya Filatèlica we want to continue to refer to them by means of new issues of personalized stamps that we have requested from Corres. On this occasion with stamps from: Joan Collell Xirau "Pere Tàpias" on the 75th anniversary of his birth, and Ramón Ferrer Parera "Piular" on the 150th anniversary also of his birth. His biographies are well known, but we think it would be good to make a small draft of their most important elements.

The personality and popularity of Pere Tàpias was built during his career as a musician and singer, with his time as a popularizer in the media and his mark on the world of gastronomy. Also noteworthy is his poetic side, a work that has recently seen the light published by the local publishing house of “El cep i la nansa”. One cannot forget the socially committed Joan Collel exercising the position of the first Ombudsman for the Citizenship of Vilanova i la Geltrú. He could be defined as a lover of conversation and the pleasures of life, and as it was said in the presentation of his "Retrat": "Everyone who knew him knew that he was from Vilanova i la Geltrú, he was proud of this and he worked as a neighbour of the sea-side neighbourhood and also as a neighbour of all places”.

Ramón Ferrer Parera was a salesperson who had been around the peninsula many times despite living in the city all his life (he had a card that read: Ramon Ferrer Parera, “vilanoví” one hundred percent). His work is recognized in local activities of cultural and artistic nature. In 1929, he actively participated in the organization of the III Penedés Art Exhibition. In 1930, he was the director of the magazine Prisma. And in 1935, he was appointed president of the Vilanova i la Geltrú Press Association. He was also a great collector of stamps, vitolas, old tiles, and especially of everything that referred to Vilanova. His editorial work began in 1947, when he was already 70 years old, with the reissue of "Los Misterios de Villanueva". In 1949 he began publishing “Pairalia”, in 1956 he published “Artesania Vilanovina”, in 1958 “Poetas versadores y rimadores vilanovins”, in 1959 he published “Preludes de mi lira” and, finally, in 1960 he published the “Carnaval de Vilanova”.

The stamps of these two local characters are now available to all our partners and to all those who are interested.