de juny 28, 2019

Nou segell, Josep Font i Gumà

Aquest any s’escau el 160è aniversari del naixement de l’arquitecte vilanoví Josep Font i Gumà que va néixer a Vilanova i la Geltrú el 23 de gener de 1859. Fou un arquitecte, titulat el 17 d'abril de 1885 i acadèmic de Sant Jordi el 1922. Nebot del polític i empresari Francesc Gumà i Ferran que fou l’impulsor de l’arribada del tren a Vilanova. Font i Gumà fou un gran afeccionat i col·leccionista de rajoles. La seva notable col·lecció de ceràmica catalana del segle XIV al XVI la va anar formant amb nombroses sortides arqueològiques amb els seus amics. I fruit d’aquesta passió va publicar l'important treball “Rajoles d'art vidriades catalanes i valencianes” (1905).
Com arquitecte va realitzar la font de la plaça de Soler i Gustems (1893), el Xalet Miramar o del Nin, i va aconseguir que la diputació de Barcelona restaurés el Castell de la Geltrú. També a Sant Pere de Ribes i a Sitges va realitzar diverses obres com són la construcció dels hospitals i diverses cases particulars.

Per commemorar l’efemèride i per tota la seva trajectòria hem cregut oportú demanar a Correus un nou segell del tipus personalitzat amb tarifa A, el qual també passa a integrar la sèrie de personatges vilanovins. Aquí us el presentem i ja està disponible a la nostra entitat per tothom que n’estigui interessat.



Este año es el 160 aniversario del nacimiento del arquitecto local Josep Font i Gumà, que nació en Vilanova i la Geltrú el 23 de enero de 1859. Fue arquitecto, titulado el 17 de abril de 1885 i académico de Sant Jordi el 192. Nieto del político y empresario Francesc Gumà i Ferran, quien fue el impulsor de la llegada del tren a Vilanova.
Font i Gumà fue un gran aficionado y coleccionista de azulejos. Su notable colección de azulejos catalanes del siglo XIV al XVI la fue formando con numerosas salidas arqueológicas con sus amigos. Y fruto de esta pasión publicó el importante trabajo “Rajoles d'art vidriades catalanes i valencianes” (Azulejos esmaltados catalanes y valencianos, 1905).
Como arquitecto realizó la fuente de la Plaza Soler i Gustems (1893), el Chalet de Miramar o del Nin, y consiguió que la diputación de Barcelona restaurase el Castillo de la Geltrú. También en Sant Pere de Ribes y en Sitges realizó diversas obras como la construcción de hospitales y de varias casas particulares.
Para conmemorar la efeméride y por toda su trayectoria hemos creído oportuno pedir a correos un nuevo sello de tipo personalizado con tarifa A, el cual pasa a integrar la serie de personajes locales. Aquí os lo presentamos y ya está disponible en nuestra entidad para todo aquel que esté interesado.



This year is the 160th anniversary of the birth of the local architect Josep Font i Gumà, who was born in Vilanova i la Geltrú on January 23, 1859. He was an architect, titled on April 17, 1885 and academic of Sant Jordi on the 1922. He also was the nephew of Francesc Gumà i Ferran, the politician and businessman who was responsible or the arrival of the train to Vilanova.
Font i Gumà was a great fan and collector of tiles. His remarkable collection of Catalan tiles from the XIV to the XVI century was formed from numerous archaeological outings with his friends. And as a result of this passion he published the important work "Rajoles d'art vidriades catalanes i valencianes" (Catalan and Valencian Glazed tiles, 1905).
As an architect, he made the fountain of the Plaza Soler i Gustems (1893), the Villa de Miramar or the Nin, and managed to get the Diputació de Barcelona to restore the Geltrú Castle. Also in Sant Pere de Ribes and in Sitges he carried out various works such as the construction of hospitals and several private houses.
To commemorate the anniversary and throughout his career we have thought it appropriate to ask the postal service for a new personalized stamp with a tariff A, which will be integrated into the series of local characters. Here we present it to you and it is already available in our organization for everyone who is interested.