Seguint la nostra habitual forma de deixar constància de les efemèrides locals hem demanat a Correus tres nous segells personalitats que seran, en principi, els darrers dels editats aquest any 2022. Són tres personatges vilanovins o estretament vinculats amb Vilanova que no podíem oblidar.
Antoni Urgellès Granell
Antoni Urgellès va néixer a Vilanova i la Geltrú el 5 de març de 1845 i hi va morir el 10 de gener de 1897, ara fa 125 anys. Fou violinista, pianista, director i compositor de música. Segons podem trobar en la seva ressenya biogràfica va començar a aprendre música al costat del mestre de capella de Sant Antoni Abad de Vilanova però ben aviat marxà a Barcelona a seguir els seus estudis i començà a tocar el violí amb orquestra. L’any 1865 va assumir la direcció de la orquestra del Teatre Principal de Vilanova, la direcció del cor de “La Unión Villanovesa” i a partir de 1869 es mestre de capella de la parròquia de Mar. En la seva faceta de compositor, la seva tasca més important va ser en la composició de ballables. Tot i així, també va escriure obres simfòniques, sarsueles i música religiosa. El novembre de l’any 1998 l’Ajuntament li va dedicar el volum número 10 de la publicació municipal “Retrats” escrit per Xavier Orriols Sendra.
Guillem Rovirosa Albet
Guillem Rovirosa va néixer a Vilanova el 4 d’agost de 1897, ara fa 125 anys, i va morir a Madrid el 27 de febrer de 1964. Els seus estudis foren d’enginyeria industrial, primer a Madrid i després a Barcelona, i es titulà com a tècnic en electricitat. A partir de 1933 va tenir inquietuds religioses i va esdevenir activista cristià, es lliurà a l’apostolat i va promoure la Internacional Obrera Catòlica. Durant la Guerra Civil fou nomenat pels seus companys president del consell obrer de l'empresa on treballava, per la qual cosa, fou condemnat a dotze anys de presó al final de la guerra. Al 1946 va fundar les Germandats Obreres d’Acció Catòlica (o GOAC, més conegudes per les sigles del seu nom castellà, HOAC) per vincular Església i classe obrera. Pretenia formar militants cristians amb consciència de classe que no se supeditessin als empresaris ni a l'Església oficial vinculada al franquisme, intentant trobar una alternativa al capitalisme i al comunisme. L’Ajuntament li va dedicar el volum número 9 de la publicació municipal “Retrats” escrit per Xavier Garcia Soler.
Teresa Basora Sugranyes
Teresa Basora va néixer a Castellvell del Camp el 5 de novembre de 1922, ara fa 100 anys, i va morir a Barcelona el 28 de juliol de 1998. Malgrat no ser vilanovina de naixement va estar vinculada estretament a la ciutat a la que va arribar el 1949 com a directora de la Biblioteca Museu Victor Balaguer, càrrec que va ocupar fins el 1988 desenvolupant una intensa activitat cultural a la ciutat en una època prou difícil. Cal destacar que fou també promotora i primera presidenta del Institut d’Estudis Penedesencs que engloba, encara avui en dia, als estudiosos de tot l’àmbit del Penedès. No podem oblidar tampoc la seva dedicació a tasques educatives en col·legis vilanovins. La “senyoreta Basora” tal com la anomenava tothom fora del protocol oficial fou aquella dona menuda, seriosa, discreta i decidida que protagonitzà la vida cultural vilanovina al llarg de quasi 40 anys. L’Ajuntament li va dedicar el volum número 36 de la publicació municipal “Retrats” escrit per Montserrat Comas Güell.
Siguiendo nuestra habitual forma de dejar constancia de las efemérides locales hemos pedido a Correos tres nuevos sellos personalidades que serán, en principio, los últimos de los editados este año 2022. Son tres personajes de Vilanova o estrechamente vinculados con Vilanova que no podíamos olvidar.
Antoni Urgellès Granell
Antoni Urgellès nació en Vilanova i la Geltrú el 5 de marzo de 1845 y murió allí el 10 de enero de 1897, hace 125 años. Fue violinista, pianista, director y compositor de música. Según podemos encontrar en su reseña biográfica empezó a aprender música junto al maestro de capilla de San Antonio Abad de Vilanova pero pronto se marchó a Barcelona a seguir sus estudios y empezó a tocar el violín con orquesta. En 1865 asumió la dirección de la orquesta del Teatro Principal de Vilanova, la dirección del corazón de "La Unión Villanovesa" y a partir de 1869 fue maestro de capilla de la parroquia de Mar. En su faceta de compositor, su labor más importante fue en la composición de bailables. Sin embargo, también escribió obras sinfónicas, zarzuelas y música religiosa. En noviembre de 1998 el Ayuntamiento le dedicó el volumen número 10 de la publicación municipal “Retratos” escrito por Xavier Orriols Sendra.
Guillermo Rovirosa Albet
Guillem Rovirosa nació en Vilanova el 4 de agosto de 1897, hace 125 años, y murió en Madrid el 27 de febrero de 1964. Sus estudios fueron de ingeniería industrial, primero en Madrid y después en Barcelona, ??y se tituló como técnico en electricidad. A partir de 1933 tuvo inquietudes religiosas y se convirtió en activista cristiano, se entregó al apostolado y promovió la Internacional Obrera Católica. Durante la Guerra Civil fue nombrado por sus compañeros presidente del consejo obrero de la empresa donde trabajaba, por lo que fue condenado a doce años de cárcel al final de la guerra. En 1946 fundó las Hermandades Obreras de Acción Católica (o GOAC, más conocidas por las siglas de su nombre castellano, HOAC) para vincular a Iglesia y clase obrera. Pretendía formar a militantes cristianos con conciencia de clase que no se supeditaran a los empresarios ni a la Iglesia oficial vinculada al franquismo, intentando encontrar una alternativa al capitalismo y al comunismo. El Ayuntamiento le dedicó el volumen número 9 de la publicación municipal “Retratos” escrito por Xavier Garcia Soler.
Teresa Basora Sugranyes
Teresa Basora nació en Castellvell del Camp el 5 de noviembre de 1922, hace 100 años, y murió en Barcelona el 28 de julio de 1998. A pesar de no ser vilanovina de nacimiento estuvo vinculada estrechamente a la ciudad a la que llegó en 1949 como directora de la Biblioteca Museo Victor Balaguer, cargo que ocupó hasta 1988 desarrollando una intensa actividad cultural en la ciudad en una época bastante difícil. Cabe destacar que fue también promotora y primera presidenta del Instituto de Estudios Penedesenses que engloba, todavía hoy en día, a los estudiosos de todo el ámbito del Penedès. No podemos olvidar tampoco su dedicación a tareas educativas en colegios de Vilanova. La señorita Basora tal como la llamaba todo el mundo fuera del protocolo oficial fue aquella mujer pequeña, seria, discreta y decidida que protagonizó la vida cultural vilanovina a lo largo de casi 40 años. El Ayuntamiento le dedicó el volumen número 36 de la publicación municipal "Retratos" escrito por Montserrat Comas Güell.
Following our usual way of documenting local events, we have asked Correus for three new personality stamps that will be the last ones issued this year 2022. They are three characters from Vilanova or closely linked to Vilanova that we could not forget.
Antoni Urgellès Granell
Antoni Urgellès was born in Vilanova i la Geltrú on March 5, 1845 and died there on January 10, 1897, now 125 years ago. He was a violinist, pianist, conductor and music composer. As we can find in his biographical review, he began to learn music with the chapel master of Sant Antoni Abad de Vilanova but soon he left for Barcelona to continue his studies and began to play the violin with an orchestra. In 1865, he assumed the direction of the orchestra of the Teatre Principal de Vilanova, the direction of the choir of "La Unión Villanovesa" and from 1869 he was the chapel master of the parish of Mar. In his facet of composer, his most important task was in the composition of danceables. However, he also wrote symphonic works, zarzuelas and religious music. In November 1998, the City Council dedicated volume number 10 of the municipal publication "Portraits" written by Xavier Orriols Sendra to him.
Guillem Rovirosa Albet
Guillem Rovirosa was born in Vilanova on August 4, 1897, now 125 years ago, and died in Madrid on February 27, 1964. His studies were in industrial engineering, first in Madrid and then in Barcelona, ??and he qualified as an electrical technician. From 1933, he had religious concerns and became a Christian activist, devoted himself to the apostolate and promoted the Catholic Worker International. During the Civil War, his colleagues appointed him as president of the workers' council of the company where he worked, for which he was sentenced to twelve years in prison at the end of the war. In 1946, he founded the Germanats Obreres d'Acció Catòlica (or GOAC, better known by the acronym of its Spanish name, HOAC) to link the Church and the working class. It sought to form Christian militants with class-consciousness who would not be subordinated to businessmen or the official Church linked to Francoism, trying to find an alternative to capitalism and communism. The City Council dedicated volume number 9 of the municipal publication "Portraits" written by Xavier Garcia Soler to him.
Teresa Basora Sugranyes
Teresa Basora was born in Castellvell del Camp on November 5, 1922, now 100 years ago, and died in Barcelona on July 28, 1998. Despite not being from Villanova by birth, she was closely linked to the city in which she arrived in 1949 as director of the Victor Balaguer Museum Library, a position she held until 1988 developing intense cultural activity in the city in a rather difficult time. It should be noted that she was also the promoter and the first president of the Institut d'Estudis Penedesencs, which includes, even today, scholars from all over the Penedès area. Nor can we forget her dedication to educational tasks in Vilanovina schools. The "Miss Basora" as everyone called her outside the official protocol was that petite, serious, discreet and determined woman who starred in the cultural life of Vilanova for almost 40 years. The City Council dedicated her the volume number 36 of the municipal publication "Portraits" written by Montserrat Comas Güell.